top of page

Vägen till anställning

Tina tror aldrig att det ska vara möjligt att få ett jobb på grund av sin psykiska ohälsa. Hon bor på ett gruppboende, det är tal om sjukpension och att hon ska åka färdtjänst överallt. Sonen träffar hon bara när det finns ork till det. Räddningen blir ett socialt arbetskooperativ.


Vet inte vad hon ska göra

Sommaren 2019 får Tina hjälp att hitta Grimbo bilvård genom en personal på gruppboendet i Majorna där hon bor. Hon har precis avslutat recovery college, en utbildning som Göteborgs stad ordnar vars tanke är stöd i återhämtning från psykisk funktionsnedsättning, nu vet hon inte vad hon ska göra.

- Jag tycker ju om att tvätta bilar, säger hon i ett samtal med en boendepersonal som sedan hjälper henne att hitta Grimbo.

Grimbo bilvård är ett socialt arbetskooperativ, som med handledarstöd från GFSAK - Göteborgs förenade sociala arbetskooperativ, fixar med allt från däck och rekond till lättare transporter. På gymnasiet gick Tina Fordon och transport, intresset för bilar har alltid funnits där.

“Jag hade svårt för människor”

Med personalens hjälp tas en kontakt med Grimbo och strax därpå välkomnas Tina, ihop med en stödperson, på ett studiebesök där hon möter de anställda och deras handledare. -Jag hade svårt för människor då, det kändes stort att ens komma hit! berättar Tina. Jag sa nog inte så mycket första gången, det var skönt att ha någon med sig som kunde hjälpa mig att komma ihåg vad alla sa. De bjöd på glass och stämningen var avslappnad.


Ringer mamma och berättar Efter första studiebesöket kopplas Arbetsförmedlingen in och nästa gång Tina kommer till Grimbo är det för att prata om arbetsträning på 25%. Handledare Anders påpekar att Tina hela tiden haft ett bra team bakom sig i form av Arbetsförmedlingen, kontaktpersoner och Försäkringskassan och Tina håller med. - Det är ovanligt att se så bra samarbete mellan olika myndigheter, säger Anders, och det har jag berömt dem för.

- Jag behöver veta när jag ska gå till jobbet. Jag trivs med rutiner. Jag provade att arbetsträna på ett aktivitetshus, men det var lite för fritt för mig, inga bestämda tider att passa bara man var där en gång i veckan.

På första dagen med arbetsträning blir Tina ombedd att åka och köpa mjölk till kaffet. Det ingen vet är att Tina tränat på att handla i en mataffär med stödpersoner under väldigt lång tid. - Jag tänkte att ja, nu ska jag ju arbetsträna, så då får jag väl träna. Tina åker och köper mjölk helt själv och ringer sin mamma från affären för att berätta att hon precis klarat av något hon kämpat för i månader!

Stå på egna ben

Arbetsträningen på Grimbo pågår i nästan 2,5 år innan Tina känner sig redo för att ge sig i kast med en anställning.

- Jag visste att alla ville att jag skulle bli anställd, men det var lite otäckt också. Helt plötsligt skulle det vara okej att jag var ensam kvar och tog ansvar. De lämnade mig såklart inte ensam i början, inte innan jag själv sa att det var okej. Mest otäckt var att fasa ut alla de olika stödpersoner jag haft omkring mig i flera år. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, boendestödjare…

“Jag har mycket att komma med här, det har jag aldrig känt någon annanstans”

Idag är Tina anställd 75% med lönebidrag och tränar inför att kunna gå upp till 90% inom en snar framtid. 30-årsdagen står för dörren och med det försvinner aktivitetsstödet från Försäkringskassan vilket påverkar ekonomin. Nu är ekonomin viktigare än någonsin.

- Jag har en egen lägenhet nu och jag har min son hos mig varannan vecka. Det fanns stunder när jag aldrig trodde att jag skulle få ett jobb eller en egen bostad och möjligheten att ta hand om min son som jag gör nu.

Jag är ärlig med hur jag mår

- Jag har inte behövt så mycket anpassningar på arbetet gällande själva arbetsuppgifterna, jag kunde mycket sen innan och det andra lär jag mig bara jag får den tiden jag behöver. Jag är alltid med och ser hur de andra gör.

Anpassningar för mig har varit möjligheten att kunna gå undan och vila, att få lugn och ro när det sociala blir för mycket. Jag försöker alltid vara ärlig med hur jag mår, så att ingen tror jag är sur. Men det är okej att må dåligt här, folk förstår. Att ansvar ökar i en takt jag känner att jag klarar är också viktigt. Nu vill jag lära mig mer om bokföring och marknadsföring också. Min plan är att kunna allt!

- Det är en jäkla resa Tina har gjort, flikar Anders in, jag får påminna henne om det ibland för hon ser det inte alltid själv. Det är jätteroligt när det går så här bra! Det är den bästa lönen man kan få som handledare!


Vill må bra

Tina ser positivt på framtiden men tar en dag i taget. Nästa steg är att gå upp i tid och på sikt bli mer involverad i styrelsearbetet. Något annat jobb vill Tina inte ha, inte ens om hon får välja fritt.

- Jag vill jobba på Grimbo. Jag har aldrig passat bättre in någon annanstans. Det är ju det man vill i vardagen, att må bra.
Bild och text: Amanda Grapne

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page